VS: Paperbacks en audioboeken stijgen, e-books dalen

0
association-american-publishers
Afbeelding: AAP

Amerikaanse uitgevers zagen in november 2016 hun omzet flink stijgen. Zowel bij boeken voor volwassenen, kinder- en jeugdboeken en religieuze literatuur zette de groei door. In de periode van januari tot 2016 was de groei minimaal. Dat blijkt uit cijfers van de Association of American Publishers.

De grootste stijger was de categorie van kinderboeken en Young Adults: de omzet nam met maar liefst 16,2% ofwel 30,7 miljoen dollar toe in vergelijking met november 2015. Ook de religieuze literatuur deed het goed en groeide met 9,5 miljoen dollar ofwel 21,7%.

Van januari tot november 2016 nam de totale omzet slechts met 0,5% toe in vergelijking met dezelfde periode in 2015.

E-books zakken weg
De AAP bekeek ook de resultaten per boekformaat in de periode van januari tot november 2016. De fysieke exemplaren blijven groeien, hardcovers met 2,1% en paperbacks met 6,5%.

Mooie cijfers zijn er opnieuw voor de audioboeken: met een stijging van 29,2% zorgden zij voor een omzet van 244,1 miljoen dollar. Relatief is dat nog maar een klein deel van de markt. Paperbacks zijn goed voor 2 miljard, hardbacks voor 2,5 miljard en e-books voor 1,1 miljard.

Met de e-books gaat het in de VS minder goed. In de periode van januari tot november 2016 daalde de omzet met 16,4%. In Nederland groeit het e-book juist nog steeds, hoewel elk kwartaal minder hard.

Ook vakliteratuur en studieboeken hebben het niet makkelijk. Schoolboeken daalden met 9%, boeken voor het hoger onderwijs met 11,5% en de omzet uit vakliteratuur daalde zelfs met 21,1%.

Bron: Association of American Publishers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in