VVD stelt Kamervragen over e-books

0
kamervragen ebooks

De VVD heeft Kamervragen gesteld over de stand van zaken van e-books in Nederland. Kamerleden Zohair El Yassini en Helma Lodders willen onder meer graag weten waarom bibliotheken een e-book wel aan meerdere gebruikers mogen uitlenen, terwijl marktpartijen als Tom Kabinet geen ’tweedehands’ e-books mogen verkopen. Ook willen ze opheldering over de prijsontwikkeling van e-books.

Tom Kabinet, de website voor het verkopen en kopen van tweedehands e-books, meldde vorige week dat het alle activiteiten stopt. Naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie zag het bedrijf geen mogelijkheden meer om de activiteiten voort te zetten. De VVD wil graag weten hoe die uitspraak zich verhoudt tot het e-lendingconvenant, waarbij er afspraken zijn gemaakt tussen de Bibliotheek en uitgevers. Hierbij geldt het one copy multiple users-model. El Yassin en Lodders vragen zich af waarom dit model alleen geldt voor de bibliotheek en niet voor marktpartijen.

Behalve de vraag over Tom Kabinet zijn er ook vragen over de prijsontwikkeling van e-books. Per 1 januari 2020 is de btw op e-books verlaagd van 21% naar 9%, maar dit lijkt in de verkoopprijzen nog niet terug te zien. De VVD wil ook weten hoe innovatie in het boekenvak verder kan worden gestimuleerd en hoe daar op dit moment aan wordt gewerkt.

De vragen zijn op 7 februari 2020 aangeboden aan minister van OCW Ingrid van Engelshoven en staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief.

Vorig artikelTom Kabinet stopt met platform voor tweedehands e-books
Volgend artikelNieuwe Kobo Original: ‘Vietnam’ van Dick van den Heuvel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in