Waar let je op bij een ‘refurbished’ e-reader?

0
refurbished ereader

De verkoop van refurbished elektronicaproducten, met name smartphones, tablets en laptops, zit flink in de lift. Ook e-readers worden soms als ‘refurbished’ verkocht. Wat houdt dit in en waar moet je precies op letten?

‘Refurbished’ betekent letterlijk ‘gereviseerd’. Het gaat hier om producten, meestal elektronica, die retour zijn gekomen, bijvoorbeeld omdat het niet aan de verwachtingen van de gebruiker voldeed of een technisch mankement had. De teruggestuurde producten worden gecontroleerd en getest. Zo nodig worden onderdelen gerepareerd of vervangen.

Voordelen

De prijs
Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de prijs. Een refurbished product is normaal gesproken goedkoper dan een nieuw product. Voor wie niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben kan het prijsverschil zeker interessant zijn.

Duurzaam
Het hergebruiken van bestaande elektronische apparaten is een duurzame keuze. Er hoeven minder nieuwe producten te worden gemaakt en er zijn dus minder grondstoffen nodig. Ook draagt hergebruik van apparaten bij aan het verminderen van elektronisch afval.

Zo goed als nieuw
Een refurbished apparaat zit eigenlijk tussen nieuw en tweedehands in. Meestal krijg je, net als bij een nieuwe, gewoon garantie. Ook heb je, als je online iets koopt, altijd recht op de wettelijke 14 dagen bedenktijd. Dit geldt dus ook voor refurbished producten.

Nadelen

Grote verschillen in kwaliteit en voorwaarden

De term ‘refurbished’ betekent niet bij elke webwinkel hetzelfde. Bovendien verschilt het zelfs per apparaat. Het loont dus de moeite om altijd goed te checken wat je van het refurbished product mag verwachten. Wordt de accu bijvoorbeeld standaard vervangen? Kan het apparaat gebruikssporen hebben? Is het apparaat voorzien van de laatste software? En hoewel de meeste webwinkels op refurbished apparaten gewoon garantie aanbieden, is dit niet altijd het geval. Ook kan de duur van de garantie verschillen. Altijd even goed controleren dus.

Niet altijd (veel) voordeliger
Het prijsverschil tussen nieuw en refurbished is niet altijd de moeite waard. Soms zijn ze zelfs duurder! Check dus altijd bij andere winkels wat de nieuwprijs is van het product.

Niet alle modellen/uitvoeringen zijn verkrijgbaar
Wil je per se een specifiek model of kleur, dan kan het zijn dat deze op dat moment niet als refurbished apparaat beschikbaar is.

Refurbished e-readers

Amazon
Amazon biedt ‘gecertificeerde en gereviseerde Amazon-apparaten’, waaronder de Kindle e-readers. Het gaat hier om ‘volledig functionele, tweedehands apparaten die zijn getest door Amazon en waarvoor is geverifieerd dat ze aan de gespecificeerde productstatus voldoen’. Ze zien eruit als nieuw en dragen dezelfde garantie als nieuwe apparaten. Deze vind je hier.

Kobo
Ook Kobo biedt refurbished e-readers aan. Je vindt ze bijvoorbeeld op bol.com. Daar staat vermeld dat het gaat om een e-reader die ‘door Kobo samengesteld is, uit door Kobo gecontroleerde onderdelen van geretourneerde e-readers. De e-reader is voorzien van: een nieuwe behuizing, de laatste software, een nieuwe USB-kabel, een nieuwe verpakking’. Ook specificeert bol.com nadrukkelijk: ‘Een refurbished Kobo e-reader is GEEN tweedehands-apparaat en de e-reader vertoont GEEN gebruikerssporen. Het is een zo goed als nieuwe e-reader met 2 jaar garantie, net als alle andere Kobo e-readers.’ Ook Mediamarkt.nl en BCC.nl verkopen refurbished Kobo e-readers.

Coolblue verkoopt in de categorie ‘Tweedekans’ refurbished artikelen, waaronder ook e-readers van diverse merken. Deze vind je hier.

Conclusie
Ben je op zoek naar een refurbished e-reader, dan kun je zeker mooie deals vinden. Check altijd goed of de prijs wel zo voordelig is, wat de conditie van het apparaat is en wat precies de garantievoorwaarden zijn. Koop je bij een minder bekende aanbieder, dan kan het ook zeker geen kwaad om te controleren of de website een goed keurmerk heeft, zoals het Thuiswinkelwaarborg- of Webshopkeurmerk. Hier lees je meer over keurmerken.

Vorig artikelNieuwe videoserie: Vlogboek over lezen
Volgend artikelGratis e-book met spannende verhalen voor Hebban Thrillertiendaagse

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in