Waar moet je op letten bij aankoop van een e-reader?

12
ereader kopen waarop letten

Je hebt besloten een e-reader te kopen. Maar welke is het beste en waar moet je precies op letten? Hier vind je enkele handige tips.

De belangrijkste vraag die je aan jezelf moet stellen is wat je precies van een e-reader verwacht. Zoek je een eenvoudige e-reader met een goede prijs/kwaliteitsverhouding voor in de vakantie? Of  lees je alles wat los en vast zit en wil jij daarom best betalen voor het ultieme leescomfort? Of misschien ben je juist op zoek naar een meer veelzijdig apparaat waarmee je bijvoorbeeld ook audioboeken kunt luisteren of apps kunt installeren? Of wil je een e-reader om voor je werk of studie te gebruiken en waarop je bijvoorbeeld aantekeningen kunt maken?

Bestandsformaten
Bij de keuze van een e-reader is het handig om na te denken over waar je vooral e-books gaat kopen of lenen. Niet alle e-readers ondersteunen namelijk alle bestandsformaten. Het meest gangbare e-bookformaat in Nederland is ePub. Koop je een e-book, dan is dat normaal gesproken een ePub-bestand. Een ePub-bestand kun je lezen op de meeste e-readers, waaronder die van Kobo, Tolino, Pocketbook en Onyx. De Kindle van Amazon ondersteunt ePub echter niet en gebruikt een eigen bestandsformaat. Wil je ePub-bestanden toch op de Kindle lezen, dan zul je ze eerst moeten omzetten. Koop je voornamelijk e-books bij Amazon, dan is een Kindle e-reader zeker een overweging waard. Heb je een e-reader op het oog, check dan altijd welke bestandsformaten worden ondersteund.

Veel e-readers, zoals die van Amazon, Kobo en Tolino, hebben een ingebouwde e-bookwinkel zodat je direct vanaf het apparaat boeken kunt aanschaffen, zonder dat je daarvoor een pc nodig hebt. Handig is ook dat je door het apparaat te verbinden met internet, je boeken kunt synchroniseren. Heb je via je smartphone of via de pc een boek gekocht, dan wordt deze automatisch op je e-reader geladen. Dit werkt natuurlijk alleen met bij e-books die in de eigen e-bookwinkel zijn gekocht en niet bij e-books uit andere bronnen. Op de Kobo gaat het om e-books die je op Kobo.com of bol.com koopt, bij de Kindle om e-books van Amazon.

Abonnementsdiensten en apps
Niet alle abonnementsdiensten zijn op alle e-readers te gebruiken. Houd er ook rekening mee dat zelf apps installeren op de meeste e-readers niet mogelijk is. Apps installeren gaat alleen op Android e-readers als Onyx Boox.

Ben je van plan om e-books via abonnementsdienst Kobo Plus te gaan lezen, dan moet je rekening mee houden dat dit alleen mogelijk is op Kobo e-readers, of op Android e-readers, waarop je de Kobo/bol.com app kunt installeren. Leen je graag e-books bij de bibliotheek? Op e-readers van Kobo en Tolino is het mogelijk om geleende e-books te lezen, op de Kindle gaat dit helaas niet.

Scherm
Het ene e-inkscherm is het andere niet. Tegenwoordig zijn e-readers verkrijgbaar in verschillende formaten, van de standaardmaat 6 inch tot 13.3 inch, ongeveer de grootte van een A4. Welk formaat het best bij je past, hangt af van je eigen voorkeur. En van je budget, want  Een 6 inch e-reader is qua prijs het voordeligst, licht en handzaam. Een 7.8 of 8 inch e-reader biedt dan weer extra leescomfort omdat er meer tekst op het scherm past en er dus minder hoeft te worden gebladerd. En een 10 of zelfs 13 inch e-reader is dan weer beter geschikt voor het lezen van grote pdf’s en bijvoorbeeld bladmuziek.

Naast de grootte is voor een fijne leeservaring ook de beeldschermresolutie van belang. De resolutie wordt uitgedrukt in puntjes per inch, ppi. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de letters. De beste resolutie die op dit moment in e-readers wordt gebruikt is 300 ppi. Deze vind je onder meer in de Kindle Oasis, de Kobo Clara HD, Kobo Aura One, Kobo Forma, Tolino Vision 4 HD en de Pocketbook Touch HD 3.

Verlichting
De meeste e-readers zijn anno 2018 voorzien van ingebouwde schermverlichting, op enkele uitzonderingen na. Dankzij ingebouwde schermverlichting heb je geen externe lichtbron meer nodig om in het donker te kunnen lezen. De nieuwste e-readers hebben bovendien een fijne extra optie: het instellen van de lichtkleur. Hiermee kun je blauw licht wegfilteren zodat je comfortabel kunt lezen zonder dat het je nachtrust beïnvloedt. Dit type verlichting vind je onder meer in de Kobo Clara HD, Kobo Aura One, Kobo Forma, de Pocketbook Touch HD 3 en de Tolino Vision 4 HD.

Vormgeving en gewicht
De vormgeving is ook belangrijk voor het leescomfort. Je hebt het apparaat misschien wel urenlang achter elkaar vast, dus moet hij wel fijn in de hand liggen. Het is wel zo dat zelfs grotere e-readers meestal nog steeds lichter zijn dan de gemiddelde paperback of tablet. De Kobo Clara HD weegt bijvoorbeeld maar 166 gram. Ter vergelijking, een paperback weegt al snel 350 gram.

De Kobo Forma en de Kindle Oasis hebben een asymmetrisch, ergonomisch design en zijn voorzien van fysieke bladerknoppen, waardoor je het apparaat in allerlei verschillende houdingen kunt gebruiken. Of je fysieke bladerknoppen wel of niet prettig vindt lezen hangt natuurlijk van je eigen voorkeur af, maar het is naast swipen of tikken een handige extra optie voor het omslaan van pagina’s.

Prijs
Je hebt al een prima e-reader voor zo’n 130 Euro. De nieuwe Kindle Paperwhite en de Kobo Clara HD zijn uitstekende e-readers voor een schappelijke prijs. Deze 6 inch e-readers zijn allebei voorzien van zeer scherp scherm van 300 ppi en van ingebouwde verlichting, de Clara HD heeft zelfs een blauwfilter.

Wil je een groter scherm, dan kom je meteen in een hogere prijsklasse. De Kobo Aura H2O Edition 2 van 6.8 inch heeft een scherm van 265 ppi en verlichting met blauwfilter. Voor dit apparaat betaal je 180 Euro. Voor de premium modellen Kindle Oasis (7 inch) betaal je 250 euro, voor de Kobo Forma (8 inch) 280 Euro. De 10.3 inch Onyx Boox Note kost ongeveer 500 euro.

 Wat vind jij belangrijk in een e-reader en welke e-reader is jouw favoriet? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

12 REACTIES

 1. Beste Mireille
  Ik heb zelf een Kobo H2O perfect lezen in de felle zon , zelfs nat worden is geen enkel probleem ,heb hem nou twee kaarten hij bevalt uitstekend . veel succes met je keuze .

 2. Beste Mireille,
  Ik heb een Kindle Paperwhite model van 4 jaar oud of zo en kan er prima mee in de zon lezen op vakantie. Ik denk eigenlijk dat alle genoemde e-readers in dit artikel zullen voldoen aan die eis.

 3. Hou ook rekening met, jawel, privacy! Met een Kindle en Kobo weet je zeker dat je leesgedrag wordt bijgehouden. Alles verstuurd via WiFi. Wat je leest, hoe vaak je leest, hoe snel je leest, enz.. Dat moeten we eigenlijk niet willen toch?!

  Als je om privacy geeft neem dan een e-reader zonder winkel en account. Bij de e-readers van PocketBook hoef je geen account aan te maken.

 4. Ik heb de tolino shine 3.Voor mij een handig toesel.Prijs kwaliteit.Licht aanpasbaar .Licht.Meer betalen voor in de regen te zitten in bad doe ik niet.Vind dit voor mij geen meerwaarde.Tolino ook goed te gebruiken in de zon.Gemakkelijk mee te nemen in je handtas.

 5. Ik kies voor de pocketbook touch lux 4. Handig in OV.
  Lichtgewicht en door fysieke bladerknoppen met één hand te bedienen. Groot geheugen en bovendien ruimte voor SD-kaart. Kobo en Kindle bieden deze voordelen niet. Alle boeken laad ik thuis op. Direct online kopen voegt voor mij niks toe. Bovendien blijf ik graag onafhankelijk van de grote merken en bubbels. Jammer dat er (nog) geen passend hoesje bestaat. De Perfect fit cover van Icarus Illumina E 653 doet het vooralsnog goed op deze nieuwste pocketbook.

 6. Ik zelf lees nu op de Kobo Aura One. Hij kan mee in bad, mag zelfs in het water vallen, dus kan ik deze e-reader ook afspoelen en afdrogen als er koffie over gemorst is. Ik vind dat waterdichte sowieso een meerwaarde. Verder boeit het mij niet zo dat met synchroniseren mijn leesgedrag in de gaten wordt gehouden door Kobo, het is wat het is… alleen mijn leesgedrag. Niks geheimzinnigs aan. Supermarkt AH weet via mijn bonuskaart nog meer van mij dan Kobo en daar lig ik ook niet wakker van. Als het mij wel zou boeien, zou ik het bijhouden van mijn leesgedrag uitzetten op de reader, want dat kan gewoon via je instellingen en de wifi afzetten en alles via een kabeltje doen. Maar goed, ik heb juist deze reader uitgezocht vanwege de wifi, vanwege het gemak van online kopen en gelijk synchroniseren en voor het gebruik van Kobo Plus. Dus ja, Bol weet nu ook alles van mijn leesgedrag. Daar ben ik blij om, er wordt altijd gezegd dat mensen tegenwoordig nauwelijks lezen, dus laat ze maar lekker mijn statistieken gebruiken om het tegendeel te bewijzen.

  • Er zijn datahandelaren die alle beetje data (ver)kopen, samenvoegen en een profiel opmaken. Zo’n profiel bestaat niet uit alleen leesgedrag. Leesgedrag geeft trouwens uitstekend interesses, opleidingsniveau enz enz weer.

 7. Jammer, dat zo’n algemeen informerend artikel toch weer uitkomt op reklame voor Kobo. Er is meer onder de zon, ereader lezers…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in