Waar moet ik op letten?

Er zijn een aantal punten waar je aandacht aan moet besteden voordat je besluit digitaal te gaan lezen. Niet elk ebook is namelijk geschikt voor elk apparaat. Dit is afhankelijk van het bestandsformaat en of het bestand al dan niet beveiligd is.

Bestandsformaten
Er bestaan meerdere bestandsformaten voor ebooks. De belangrijkste zijn ‘ePub’ en ‘PDF’. Het bestandsformaat ePub is in Nederland de standaard voor ebooks en vele ereaders ondersteunen dit formaat. Het blijft echter belangrijk om, wanneer je een ereader aanschaft, te informeren naar de bestandsformaten die het apparaat ondersteunt.

Beveiligde ebooks
Daarnaast dien je rekening te houden met de beveiliging die op sommige ebooks rust. Bij bepaalde ereaders wordt aangegeven dat deze het bestandsformaat Adobe ePub ondersteunen. Dit betekent dat deze ereaders ebooks met beveiliging van Adobe kunnen lezen. Ebooks die je via een (online) winkel aanschaft, zijn soms beveiligd. Dit heet Digital Rights Management, afgekort DRM. De beveiliging van Adobe is de meest gebruikte beveiliging voor ebooks. Deze beveiliging hebben uitgevers van ebooks in het leven geroepen om te voorkomen dat digitale publicaties gekopieerd en verspreid worden. De beveiliging zorgt ervoor dat een ebook beperkingen kan hebben. Vaak kan een ebook met beveiliging een gelimiteerd aantal keren worden overgezet naar verschillende apparaten. Het maximum is meestal vier keer voor Nederlandse ebooks en zes keer voor Engelse ebooks.

Authorisatie
Daarbij is het erg belangrijk dat elk apparaat waarop je wilt lezen met hetzelfde Adobe-account geauthoriseerd wordt. Wat houdt dit precies in? De ebooks met Adobe DRM kun je alleen lezen wanneer je een account aangemaakt hebt bij Adobe. Dit kun je doen wanneer je aan de slag gaat met het programma Adobe Digital Editions. Met dit Adobe-account kun je verschillende apparaten toestemming geven om jouw beveiligde ebooks weer te geven. Het account waarmee je je geregistreerd hebt op je pc moet daarbij gelijk zijn aan het account waarmee je het apparaat waar je op leest wilt authoriseren.

Tevens kunnen niet alle apparaten beveiligde ebooks lezen. Wanneer je een ereader wilt aanschaffen is het belangrijk hier rekening mee te houden.

Over het algemeen geldt dat ebooks die je gratis kunt downloaden niet beveiligd zijn. Deze kun je op vrijwel elk apparaat lezen. Op ebooks die je aanschaft, zit vaak wel beveiliging. Informeer hierbij of het ebook geschikt is voor het apparaat waar je op gaat lezen. Zorg er daarbij ook voor dat je altijd hetzelfde Adobe-account gebruikt om het ebook te authoriseren.

Beveiligde ebooks op eInk ereader zetten
Er zijn een aantal stappen die je moet uitvoeren om een beveiligd ebook op een eInk ereader te zetten. Mocht je er niet uitkomen: Studon.nl heeft een handig video stappenplan gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe je beveiligde ebooks op een eInk ereader zet.

Meer informatie over de verschillende soorten beveiliging voor ePubbestanden en hoe je daarmee om moet gaan, lees je in deze handleiding.

Inmiddels zijn overigens de meeste ebooks in Nederlandse webwinkels niet meer beveiligd met Adobe DRM maar met een veel gebruiksvriendelijkere watermerkbeveiliging.