Welk apparaat past bij mij?

Elke week komen er meer e-readers, tablets en smartphones bij. Hierdoor kan het best lastig zijn te bepalen welk apparaat je zou moeten kopen. Daarom hieronder wat aanwijzingen die je kunnen helpen te bepalen op welk apparaat jij het beste digitaal kunt gaan lezen.

Wat voor lezer ben je?
De belangrijkste vraag die je aan jezelf moet stellen is wat je van een digitaal leesapparaat verwacht. Wil je er gewoon alleen e-books op lezen? Of zoek je een meer veelzijdig apparaat waarmee je bijvoorbeeld ook audioboeken kunt luisteren of apps kunt gebruiken? Of wil je een e-reader om voor je werk of studie te gebruiken en waarop je bijvoorbeeld aantekeningen kunt maken?

Ten eerste moet je bepalen of je een apparaat met e-inkscherm wilt of een tablet. Een e-reader met e-inkscherm is speciaal gemaakt om comfortabel op te lezen en bootst de ervaring na van een papieren boek. Een e-inkscherm is rustiger voor je ogen dan een LCD-scherm en is bovendien ook goed te gebruiken in de zon. Een ander voordeel is dat de batterij van e-inkapparaten langer meegaat dan die van de gemiddelde tablet. Daar staat tegenover dat tablets meer mogelijkheden bieden dan een e-reader. Op de meeste e-readers kun je bijvoorbeeld geen filmpjes kijken en ook voor bezigheden als internetten, apps gebruiken en mails versturen is een tablet beter geschikt. Voor urenlang boeken lezen leent een tablet zich minder goed, ook omdat je door de vele mogelijkheden sneller afgeleid bent.

Wat wil je aan een e-reader uitgeven?
Een belangrijke overweging is natuurlijk ook je budget. Je hebt al een simpele e-reader vanaf ongeveer 90 Euro. Grofweg geldt: hoe groter het scherm, hoe duurder het apparaat. Een standaard e-reader heeft een 6 inch scherm, maar de laatste jaren zijn er verschillende modellen verschenen met grotere schermen, bijvoorbeeld van 6.8 inch, 7.8 inch. Het voordeel van een iets groter scherm is dat er meer tekst op past zodat je minder vaak hoeft te bladeren. Kleinere schermen zijn daarentegen goedkoper en handzamer qua formaat. Let bij je keuze van een e-reader ook op de resolutie. Hierin zitten grote verschillen. Qua leescomfort is het aan te raden om voor een apparaat te kiezen met een beeldschermresolutie van 300 ppi zodat de letters mooi scherp worden weergegeven. Ook is het prettig als de e-reader beschikt over ingebouwde schermverlichting. Dit omdat een e-reader, in tegenstelling tot een smartphone of tablet, zelf in principe geen licht geeft. Ingebouwde schermverlichting zorgt ervoor dat je de verlichting in het apparaat kunt instellen zodat je ook ’s avonds zonder externe lichtbron verder kunt lezen. De meest recente e-readers hebben bovendien verlichting waarmee blauw licht weggefilterd kan worden zodat een warme lichtkleur ontstaat. Onder meer de Kobo Forma, de Kobo Aura ONE en de Kobo Clara HD zijn voorzien van instelbare lichtkleur, maar ook de Tolino Vision 4 HD, Tolino Shine 3 en de Pocketbook Touch HD 3.

Studie en zakelijk gebruik van een e-reader
Wil je – behalve veel lezen – een e-reader ook gebruiken voor meer zakelijke of educatieve teksten, en ook voor het maken van aantekeningen? Kies dan bijvoorbeeld voor een e-reader als de Onyx Boox Note. Op deze 10.3. inch Android e-reader kun je apps installeren, pdf’s lezen, aantekeningen maken en exporteren en audioboeken luisteren.

Lezen onderweg of op vakantie
Als je veel onderweg bent kan digitaal lezen een echte uitkomst zijn. Je kunt honderden boeken meenemen en zit nooit meer zonder leesvoer. Lees je graag aan het strand of aan het zwembad? Tegenwoordig zijn er verschillende waterdichte e-readers, zoals de Kindle Paperwhite 4, de Kindle Oasis, de Forma, Aura One, H2O Edition 2 van Kobo en de Tolino Vision 4 HD.

Wanneer je er nog niet uit bent op welk apparaat jij het beste kunt gaan lezen, kun je andere mensen om raad vragen op ons forum, of een kijkje nemen bij onze Kieswijzer.

 Kieswijzer