Welk schermformaat heeft jouw voorkeur?

Nu dat er in 2010 een zee van tablets over ons uitgestort zal worden (waaronder de bewierookte Apple tablet, die volgens de laatste geruchten ‘iSlate’ gaat heten), wordt het tijd om weer eens na te denken over het ideale (scherm)formaat.

Er zijn nu ereaders te koop met schermdiagonalen die kunnen variëren tussen de 5 en 10 inch. Zelf heb ik een Cybook, met een schermdiagonaal van 6″. Op zich bevalt dat goed, maar het scherm zou misschien nog iets groter mogen.

De iLiad had een scherm met een diagonaal van 8″, maar dat apparaat vond ik net iets te groot. Een 8″ scherm is wel ideaal voor pdf ebooks. Een 5″ ereader vind ik echt te klein om lang van te lezen. Als je A4 formaat pdf bestanden wil lezen dan ontkom je niet aan 10″, maar de DR1000S (de enige 10″ ereader van dit moment) neem je niet voor je plezier mee.

Persoonlijk denk ik dat 7″ wel een mooi maatje is, mits het apparaat niet te zwaar/dik wordt. Volgens geruchten zal de Apple tablet in meerdere formaten komen, waaronder 7″ en 10″. Maar ook andere fabrikanten komen ongetwijfeld met een 7″ tablet.

Ik ga waarschijnlijk voor een 7″ versie, waarbij het apparaat ongeveer net zo groot (en zwaar) zal zijn als een gemiddeld boek van 16×24 cm.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit, en wat zijn jouw overwegingen bij het kiezen van een schermformaat?