Welke boeken staan al jaren ongelezen in jouw kast?

5
Foto: Pixabay

Steek jij ook altijd graag je neus graag in andermans boekenkast? Ik wel! Wat ik me altijd afvraag is of al die boeken ook daadwerkelijk worden gelezen. Deftig uitziende leren banden wekken argwaan, net als paperbackruggen zonder vouwen. (Sommige mensen hebben trouwens boekenkasten waar alleen fotolijstjes, souvenirs en bloemenvaasjes in staan. Die hebben òf een ereader, of ze houden niet van lezen. Die mensen zijn er ook, gek genoeg.)

Zelf heb ik ook een vrij indrukwekkende verzameling, maar ik moet toegeven dat er boeken bij zijn die vooral een decoratieve functie hebben. De Decameron van Boccaccio? Present! Een prachtige uitgave, compleet met goudkleurige kaft en al, maar tot mijn schande is er op enkele verhalen na weinig in gelezen. Of neem bijvoorbeeld De Ontdekking van de Hemel. Het moet een prachtig boek zijn, maar toch heb ik nooit echt zin gehad erin te beginnen. Ik voel me soms zelfs een beetje schuldig over de tijd die ik besteed aan weinig verheffende thrillers en flutromannetjes, terwijl er nog zoveel literaire parels zijn die ik niet gelezen heb… Alsof je een Magnum neemt voor het eten en dan je gezonde groenten niet meer lust.

Op mijn ereader is het helemaal erg. Ebooks verzamelen gaat nog sneller dan papieren boeken en bovendien nemen ze geen kastruimte in beslag zodat je daar ook niet over in hoeft te zitten. Zo veel ebooks, en zo weinig tijd.

Welke klassiekers staan in jouw kast of op jouw ereader werkloos stof te verzamelen? Welke literair werk ga jij waarschijnlijk nooit lezen? Ik hoor het graag!

Vorig artikelReview: Kindle Paperwhite (2015)
Volgend artikelRuziemaken met Amazon

5 REACTIES

 1. Hoi Jolene,

  Het niet uitlezen van een boek druist tegen mn gevoel in en ik vind dan ook dat je een boek gewoon moet uitlezen wanneer je er eenmaal in begonnen bent. Soms heeft het boek dan nog een verrassende wending en ben je blij dat je doorgezet hebt.
  De uitzondering hierop voor mij is “de ontdekking van de hemel”. Na een paar keer erin te zijn begonnen heb ik het opgegeven. Ik kom er niet doorheen.

 2. Ik neus altijd graag door andermans E-reader en vraag me dan af voor hoeveel van die E-books ze daadwerkelijk hebben betaald.

 3. Je kunt heus wel een betaalbare digitale bib bij elkaar krijgen op voorwaarde dat je de aanbiedingen in het oog houdt en – zeker wat Amazon betreft – een paar maand kunt wachten na het verschijnen of voor-inschrijft. Nu en dan is het toch wel schrikken over de prijs van een Nederlandstalig digitaal boek. Soms lijkt toch per woord betaald te moeten worden. En ook Engelstalige boeken zijn niet altijd even goedkoop. Toch kies ik voor de reader. Mijn man koopt gedrukte boeken meestal tweedehands. Als ik goedkope druksels bekijk dan ben ik maar wat blij dat ik voor de ereader gekozen heb. Gemakkelijk, goed leesbaar, licht, nooit meer zonder boek- tenminste als je het accu in de gaten houdt en tijdig aanvult -.

  En ja, ook ik heb ongelezen pareltjes zowel op de reader – netjes betaald – als in de fysieke boeken bib zitten. Er zijn ook pareltjes die ik slechts ontdekte na mijn e-ink-reader verslaving die ongelezen in de boekenkast staan, net omdat ze verschenen voor heel wat boeken ook digitaal aangeboden werden.

  Ik ben blijkbaar de enige niet die ‘De ontdekking van de hemel’ tegen alle zelf opgelegde regels in, opzij heb gelegd. Een neef – overigens een zeer goede student – heeft in zijn leesijver ooit een tentamen door gemist. Zo intens werd het boek ervaren. Er zijn dus wel mensen die er echt weg van waren. Ik niet. Jammer wellicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in