Word-player: eenvoudige ereader zonder extra’s

0

Voor de smartphone met het Google Android besturingssyteem zijn verschillende ereader applicaties beschikbaar. Een daarvan is Word-player.

Word-player is gemaakt door het Word-player team en kan vanuit de Android Market gedownload worden. Inmiddels zit deze applicatie op versie 1.0.7.

eBooks downloaden
Er zijn Word-player boeken beschikbaar via de Market, maar ze kunnen ook worden gedownload vanaf Project Guttenberg [sic!], www.feedbooks.com en van Google Books.

Bladeren
Door te tappen op de rechter of linkerhelft van je scherm, blader je naar de volgende of vorige pagina. Via de Settings (Menuknop -> More) kan je aanpassen wat er gebeurt bij het tappen op de linker of rechterkant van het scherm. Hiervoor moet je wel in het ebook zelf zitten. Vanuit de Library is het niet mogelijk deze settings te bereiken. De keuze van de blader instellingen is wel beperkt tot “vorige pagina” “negeren of “volgende pagina”.
Ook door te “vegen” (swipe) kun je naar de volgende of vorige pagina gaan. Ook zit er een knopje “Shake forward” in. Hiermee kun je ook kiezen om naar de volgende of vorige pagina te gaan. Deze staat standaard op negeren. Als laatste zit er een optie om het geluid aan te zetten van een bladzijde die wordt omgeslagen. Dit is even leuk, maar daarna behoorlijk irritant.

Het ebook wordt per hoofdstuk ingeladen. Heb je het hoofdstuk uit en tap je naar de volgende pagina, dan moet het opnieuw worden ingeladen. Ik geloof ook niet dat hoofdstukindeling overeenkomt met het fysieke boek.

Leesinstellingen
Het is mogelijk om de tekst- en achtergrondkleur aan te passen. Hiervoor zijn verschillende kleuren beschikbaar: zwart, blauw, cyaan, donkergrijs, groen, lichtgrijs, magenta, rood, wit en geel. Het prettigst leest rode letters op een zwarte achtergrond. Om te testen heb ik The Raven van Edgar Allen Poe gelezen. Het scherm van de G1 Android van T-Mobile heeft een diagonaal van 3,2 inch en voor korte verhaaltjes is dat prima te doen.
Ook lettertype en –grootte is aan te passen. Voor het lettertype kan gekozen worden voor verschillende schreefloze lettertypes, maar ook voor types met schreef. Voor de grootte kan worden gekozen van xx-small tot xx-large. Mijn ervaring is dat het medium lettertype ruimschoots voldoende is. Het is ook mogelijk tekst uit te lijnen: justify en left geven het mooiste en rustigste beeld.

Bibliotheek
In de bibliotheek staan de ebooks die je gedownload hebt onder elkaar. Er is geen indeling gemaakt en je kunt niet zoeken op auteur of titel. Als je een boek zoekt, zul je het hele rijtje moeten afscrollen om je boek te vinden. De boeken staan op volgorde van downloaden in de bibliotheek, niet op alfabet. Ook is er geen ondersteuning voor diakritische tekens in de bibliotheek: de apostrof wordt weergegeven als &# 39; s. Deze ondersteuning is er wel in de ebooks zelf: diakritische tekens worden daar goed weergegeven.

Via de knop “Add” kun je ebooks toevoegen aan de applicatie. Je komt dan terecht op de site van Feedbooks. Ik zal deze site buiten beschouwing van deze review laten, omdat dit geen onderdeel is van de applicatie Word-player. Via een dropdown menu kun je ook kiezen voor Project Gutenberg om ebooks van te downloaden.

Maar er is nog een optie voor ebooks: vanuit de library kun je door op de menu knop te drukken van je G1 bij Google Books komen. Om weer weg te komen uit Google Books, druk je opnieuw op je menu knop en kiest Non-Google. Wil je een gelezen ebook deleten? Klik dan op de knop “delete” en daarna het ebook dat je wil verwijderen. Maar pas op: eenmaal verwijderd, kun je hem niet meer zonder opnieuw te downloaden terughalen. Er wordt ook geen bevestiging gevraagd of je het ebook echt wil verwijderen.

Heb je eenmaal een ebook gedownload en ga je het lezen, dan heb je in het ebook zelf naast de instellingen nog een paar aardige opties onder de menu knop: de searchknop onder More, waarmee je specifieke woorden kunt zoeken in een hoofdstuk. Zoeken op “Bennet” in Pride and Prejudice, highlight alle keren dat het woord voorkomt in hoofdstuk 1. Dit gaat niet door naar hoofdstuk 2. Je slaat ook geen bladzijden over als het niet voorkomt. Zoek je naar een voorkomen van “Bennet” in hoofdstuk 2, dan zul je opnieuw de zoekfunctie moeten starten.

De tweede optie is de table of contents: de inhoudsopgave. Hiervandaan kun je naar de hoofdstuk indeling en daar een hoofdstuk uitkiezen door te tappen. Ook zit hier de mogelijkheid voor bookmarks. Overigens komt het mij vreemd voor dat je een bookmark kunt maken, terwijl de applicatie opent op de plek waar jij het laatst gebleven bent. Maar als je misschien meerdere boeken tegelijk leest, kan het handig zijn.

De laatste optie is de mogelijkheid om naar een specifieke pagina te gaan. Dit kan ook slechts per hoofdstuk en niet voor het hele boek. Met een schuifje kun je de pagina aangeven waar je heen wil. Druk op OK en je zit op de door jou gekozen pagina.

Conclusie
Al met al is Word-player een aardige applicatie waarmee je prima boeken kunt lezen. De gebruiksomgeving is niet al te lastig om te doorgronden. Wat wel lastig is, is het ontbreken van enige indeling in de ebooks bibliotheek. Er is zelfs geen alfabetisch indeling aanwezig: niet op titel, niet op auteur. Tot zover de gebruiksvriendelijkheid.
Het uiterlijk van de applicatie laat ook nog al te wensen over: het is simpel en saai. Veel zwart wit en een klein beetje blauw. Het enige dat daarna nog aan te passen is, is de tekst en de achtergrond van je ebook.
Verder wordt het ebook per hoofdstuk ingeladen. Het inladen van het volgende hoofdstuk duurt een paar seconden en onderbreekt dus de leesflow.

Als je een applicatie zoekt zonder al te veel poespas, dan is Word-player een prima ereader. Wil je meer aanpas- en zoekmogelijkheden, dan kun je beter even verder zoeken. Er zijn betere applicaties beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in