Zitting Europese Hof in zaak tussen GAU/Mediafederatie en Tom Kabinet

0
zitting mediafederatie tom kabinet europese hof

Op dinsdag 2 april behandelde het Hof van Justitie van de Europese Unie de zaak tussen GAU/Mediafederatie en Tom Kabinet. Het ingewikkelde conflict tussen het uitgeversverbond en de e-bookwinkel draait om de vraag of legaal gekochte e-books mogen worden doorverkocht, net zoals dat bij papieren boeken kan.

Via de website Tom Kabinet kunnen consumenten hun gelezen e-books verkopen. Ze moeten daarvoor wel de originele downloadlink overleggen en hun eigen kopie wissen. In ruil voor de e-books ontvang je credits, waarmee je op de site andere e-books kunt aanschaffen.

Als je een papieren boek koopt, is het jouw eigendom en mag je ermee doen wat je wilt. Wil je het weggeven aan een vriend of verkopen via Marktplaats, dan kan dat. Voor e-books is dat ingewikkelde kwestie. Als je een papieren boek verkoopt of weggeeft, heb jij het zelf niet meer en kun je het niet nog eens verkopen. Met e-books kan dat in theorie wel. Je kunt het e-book als ‘tweedehands’ doorverkopen terwijl jij het boek zelf nog op je e-reader of pc hebt staan.

De GAU/Mediafederatie is daarom van mening dat Tom Kabinet onrechtmatige kopieën van e-books maakt. E-books zouden op deze manier eindeloos kunnen worden gekopieerd en doorverkocht, terwijl auteurs en uitgevers maar 1 keer aan een e-book verdienen. Zij denken dat het onmogelijk is om te controleren of de verkoper van een e-book zijn eigen kopieën van al zijn apparaten wist. Verschillende landen, waaronder Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië ondersteunen het standpunt van de Mediafederatie.

Het conflict loopt al vanaf 2014. Advocaat-generaal Szpunar zal waarschijnlijk op 10 september 2019 zijn mening geven. De verwachting is dat het Hof dan binnen enkele maanden uitspraak zullen doen. Het is een interessante zaak, want de uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de hele boekensector.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in