Zomer 2019: De beste budgetvriendelijke e-readers

0
budget ereaders

Op zoek naar een e-reader die niet al te veel kost? eReaders.nl selecteerde een aantal budgetmodellen en vergeleek hun plus- en minpunten.

Ben je van plan een e-reader aan te schaffen? Dan heb je ongetwijfeld gezien dat er grote prijsverschillen zijn tussen de verschillende merken en soorten e-readers. Maar waar moet je precies op letten als je een budgetvriendelijke e-reader koopt?

  • Type scherm
    De meeste e-readers hebben een e-ink scherm. Er zijn echter wel grote kwaliteitsverschillen op te merken met name in de scherpte van het beeld. Dit zie je ook terug in de prijs. De hoogste resolutie die op dit moment beschikbaar is 300 pixels per inch. Je vindt deze resolutie terug in premium e-readers als de Kobo Forma en de Kindle Oasis, maar ook in modellen in het middensegment, bijvoorbeeld de Kobo Clara HD en de Tolino Shine 3. Let bij de goedkoopste e-readers ook goed op of ze voorzien van een aanraakscherm of dat je het apparaat alleen met knoppen kunt bedienen.
  • Grootte van het scherm
    Hoe groter het scherm, hoe duurder. De goedkoopste e-readers zijn daarom modellen met een standaard 6 inch-schermformaat. Dit is ongeveer zo groot als een klein pocketboekje. Uiteraard is groter niet per se beter. Vind jij het belangrijk dat je e-reader compact, licht en handzaam is, dan is er niets mis met een e-reader van 6 inch.
  • Schermverlichting
    Zoek je een e-reader met ingebouwde schermverlichting, dan hangt daar een prijskaartje aan. Niet alle budget e-readers beschikken daarom over verlichting. Steeds meer e-readers, vooral die in het duurdere segment, zijn voorzien van verlichting waarbij behalve de helderheid ook de lichtkleur ingesteld kan worden, zodat het licht een warmere of koelere tint krijgt. Met name ’s avonds lezen is hiermee nog comfortabeler. Het is maar net of je dit belangrijk vindt. Natuurlijk kun je altijd eens een winkel binnenlopen en bekijken hoe de verlichting er op verschillende modellen uit ziet.

E-readers onder de 100

Amazon Kindle (2019)
Scherm: 6 inch
Aanraakscherm: Ja

Verlichting: Ja
Instelbare lichtkleur: Nee

Resolutie: 800×600 pixels (167 ppi)
Prijs: vanaf  79,99

Onze favoriet van de basismodellen onder de 100 is de Kindle. Waar veel van de allergoedkoopste budgetmodellen het zonder verlichting moeten doen, vind je dit in deze laatste versie van Amazon’s Kindle wél. Met deze nieuwe Kindle heb je daarom prima waar voor je geld. Het enige minpunt is dat Kindle e-readers geen epub-bestanden, het meest gangbare formaat van e-books, ondersteunen. Koop je je e-books vooral bij bol.com, Kobo of andere webwinkels, dan zul je deze eerst moeten converteren naar het .mobi-formaat. Ook zijn Kindle e-readers helaas niet geschikt voor het lenen van e-books via de Online Bibliotheek.

kindle 2019

PocketBook Basic 3
Scherm: 6 inch
Aanraakscherm: Ja
Verlichting: Nee

Resolutie: 800×600 pixels (167 ppi)
Prijs: vanaf 89-,

Dit basismodel heeft geen verlichting, maar is wel voorzien van een aanraakscherm. De PocketBook ondersteunt verschillende bestandsformaten en is bovendien geschikt voor het lenen van e-books via de Online Bibliotheek.

pocketbook basic 3

Denver EBO-630L
Scherm: 6 inch
Aanraakscherm: Nee
Verlichting: Ja
Instelbare lichtkleur: Nee
Resolutie: 1024×758 pixels (212 ppi)
Prijs: vanaf 99-,

Deze e-reader ziet er door de knoppen aan de onderzijde een beetje ouderwets uit, maar heeft wel schermverlichting. Bovendien is de resolutie net iets beter dan die van de Kindle 2019 en de PocketBook Basic 3.

E-readers tot 130-,

Vind je de beeldscherpte toch wel belangrijk? Voor enkele tientjes meer heb je al een prima 6 inch e-reader met een resolutie van 300 ppi, het maximum haalbare op dit moment.

Kobo Clara HD (2018)
Scherm: 6 inch
Aanraakscherm: Ja
Verlichting: Ja

Instelbare lichtkleur: Ja
Resolutie: 1440×1072 pixels (300 ppi)
Prijs: vanaf 129-,

De Kobo Clara HD heeft niet alleen een haarscherp scherm, maar is ook voorzien van de meest recente schermverlichtingstechniek waarmee ook de lichtkleur aangepast kan worden. Kobo e-readers zijn geschikt voor het lenen van e-books van de Online Bibliotheek en natuurlijk voor het gebruik van de abonnementsdienst Kobo Plus.

kobo clara hd

Tolino Shine 3 (2018)
Scherm: 6 inch
Aanraakscherm: Ja
Verlichting: Ja

Instelbare lichtkleur: Ja
Resolutie: 1440×1072 pixels (300 ppi)
Prijs: vanaf 127,50

De Tolino Shine 3 verscheen in 2018 en is qua specificaties en prijs vergelijkbaar met de Kobo Clara HD. Een belangrijk verschil is dat de Tolino e-readers Libris als ingebouwde e-bookwinkel hebben, en de Kobo e-readers gekoppeld zijn aan bol.com/Kobo.

tolino shine 3

PocketBook Aqua 2
Scherm: 6 inch
Aanraakscherm: Ja
Verlichting: Ja

Instelbare lichtkleur: Nee
Resolutie: 758×1024 pixels (212 ppi)
Prijs: vanaf 109-,

Lees je graag in bad, aan het zwembad of op het strand? De PocketBook Aqua 2 is waterbestendig. De resolutie is met 212 ppi iets minder dan die van de Kobo Clara HD en Tolino Shine 3 en ook heeft deze e-reader geen instelbare lichtkleur.

pocketbook aqua 2

Heb jij een budgetvriendelijke e-reader die een uitstekende koop bleek of juist helemaal niet? Ga jij het liefst voor een bekend merk of maakt jou dat helemaal niets uit? We horen graag jouw ervaringen!

Vorig artikelNieuwe waterproof PocketBook InkPad 3 Pro heeft bluetooth, smartlight en 7.8 inch scherm
Volgend artikelDe leukste gratis e-books #36

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in