Zonder beperkingen e-books kopen of streamen in heel Europa

1
geoblocking-europa

Consumenten mogen door webwinkels niet meer worden gediscrimineerd op basis van hun nationaliteit, woon- of verblijfplaats. Lobbyvereningen willen echter niet dat dit ook gaat gelden voor auteursrechtelijk beschermd materiaal als muziek en e-books. Dit lijkt echter wel te gaan gebeuren. 

Dat blijkt uit een rapport over geoblocking dat de commissie voor Interne Markt en Consumentenscherming van het Europees Parlement vorige week heeft aanvaard. Volgens het rapport moet iedereen in de EU tegen dezelfde voorwaarden kunnen kopen bij Nederlandse webwinkels. Consumenten mogen dus niet benadeeld worden op basis van hun woon- of verblijfplaats.

In dit nieuwe rapport staat dat het verbod op geoblocking wél de Nederlandse vaste boekenprijs moet respecteren. In het vorige rapport, dat in november 2016 werd ingediend, was het echter niet de bedoeling dat het verbod ook zou gelden voor auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Dat Europa het verbod op geoblocking nu toch wil uitbreiden naar auteursrechtelijk beschermd materiaal is tegen het zere been van e-bookverkopers, abonnementsdiensten en branche-organisaties. Zij verwachten dat de nog altijd onzekere e-bookmarkt hier onder zal lijden omdat verkopers gedwongen worden hun prijzen te verhogen.

Parlementslid Róża von Thun, verantwoordelijk voor het rapport, denkt dat online retailers juist voordeel kunnen behalen uit het het wegvallen van geoblocking. Volgens haar krijgen de verkopers zo meer klanten.

Vorig artikelGefeliciteerd! Dit is de winnaar van de Kobo Aura ONE
Volgend artikelKobo komt met verbeterde Kobo Aura H2O

1 REACTIE

  1. De vaste boekenprijs in dit land geldt toch niet voor ebooks? Ik vraag me trouwens hoe ze dat in de praktijk willen gaan doen. Ik kan dus bijvoorbeeld een ebook kopen bij een winkel in Spanje, om maar wat te noemen, maar gaan ze dan zeggen: meneer u komt uit Nederland dus rekenen we u deze prijs? Dat zou dan nog steeds een vorm van discriminatie zijn op basis van land waarin je woont. Trouwens wat zou mijn voordeel dan zijn los van een eventueel groter assortiment.

    In Nederland hebben we gelukkig de gebruiksvriendelijke watermerk beveiliging, maar in het buitenland gebruiken ze volgens mij nog steeds die vervelende Adobe DRM beveiliging. Zou dit betekenen dat Nederland opeens weer terug moet naar Adobe DRM om het gelijk te trekken met het buitenland? Ik hoop het niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in